Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Szolgáltatásunk: METEOROLÓGIAI ADATOK AZ AERMOD-HOZ

Az AERMOD modell algoritmusai a magyar szabványosítás korszerűsítését is jelentékenyen befolyásolták 2002-ben. A modell meteorológiai adatfeldolgozó processzora, az AERMET részére a vizsgált (modellezett) területre reprezentatív felszíni és magassági meteorológiai adatok szükségesek, legalább egy teljes éves időtartamra vonatkozóan.

A levegovedelem.hu szolgáltatása területspecifikus meteorológiai adatok biztosítása Magyarország bármely részére, az AERMOD program által közvetlenül felhasználható, vagy pedig - erre vonatkozó igény esetén - az AERMET preprocesszor által közvetlenül felhasználható formátumban.

A modellezéshez szükséges, területspecifikus órás felbontású meteorológiai adatokat a széleskörűen használt WRF (Weather Research and Forecasting) háromdimenziós numerikus meteorológiai modell alkalmazásával állítjuk elő. A számításokhoz alapadatként a nemzeti illetve szövetségi meteorológiai szolgálatok jelentései alapján készült objektív analíziseket alkalmazzuk. A WRF-fel kapott eredményeket felhasználva az AERMET futtatásával biztosítjuk a szolgáltatott, az AERMOD-dal közvetlenül felhasználható meteorológiai adatok egyenértékűségét az új MSZ 21457-es szabványsorozatban foglaltakkal.

A modellvizsgálati eredmények jelenleg 9 km-es hálófelbontás mellett három évre (2010, 2014, 2015) vonatkozóan, 6 km-es hálófelbontás mellett pedig egy évre (2016) vonatkozóan állnak rendelkezésre.

Fontosabb referencia munkák:

  • Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyár EKH engedély felülvizsgálata;
  • Duna-Dráva Cement Kft. Váci Gyár EKH engedély felülvizsgálata;
  • Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Ipacsfa utcai szolgáltató központ előzetes vizsgálata;
  • Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőműve EKH engedély felülvizsgálata;
  • Ajkai Bioenergia Kft. Ajkai Erőműve EKH engedély felülvizsgálata;
  • Leier Hungária Kft. Mátraderecskei Téglagyára EKH engedély felülvizsgálata;
  • Hidrográd Kft. Dunaharaszti Hulladékkezelő Telep bővítésének előzetes vizsgálata;
  • Bugyi IV. kavicsbánya teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálata.

Kérjen ajánlatot szakértőnktől!