Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

  • A klímaváltozás és a nitrogén kibocsátás összefüggései

    2018. August 29.

    7 milliárd ember közlekedése, és a részükre szükséges energia és élelem biztosítása nagy és kiterjedt nitrogén emissziókkal jár. Nem meglepő, hogy az emberi tevékenység a globális nitrogénciklust még nagyobb mértékben befolyásolja, mint a karbonciklust, és az is ismert, hogy a kibocsátott nitrogénvegyületek a klímaváltozás szempontjából (is) jelentős hatással bírnak.

    Tovább...

  • Máris elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot?

    2018. August 08.
    Máris elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot?

    A 2016. évi fokvárosi földtani konferencia résztvevői javasolták, hogy a 11.700 éve kezdődött jelenkort (holocén) a tudomány zárja le, és az 1950-es évektől kezdődő időszakot sorolja új földtani korszakba, melyet az antropocén névvel azonosítanának. Az antropocénben, mint neve is utal rá, az emberi tevékenység az, amely a Földi Rendszer további fejlődési pályáját meghatározza.

    Tovább...

  • Megkezdte működését a világ legnagyobb kültéri levegőtisztító berendezése

    2018. January 22.
    Megkezdte működését a világ legnagyobb kültéri levegőtisztító berendezése

    A Pekingtől mintegy 900 km-re délnyugatra fekvő, 8 millió lakosú Hszian Senhszi tartomány székhelye. A nagyváros a téli időszakban nem egyszer jelentős légszennyezéstől szenved, nem kis részben azért, mivel fűtési rendszere szénerőműveken nyugszik. A Kínai Tudományos Akadémia 2015-ben kezdte a "szmog torony" projektet abból a célból, hogy egy hatékony, alacsony költségű megoldást találjanak a szennyezőanyagok levegőből való eltávolítására. A képen látható, 100 m magas torony építését a tavalyi évben fejezték be.

    Tovább...

  • Újra veszély fenyegetheti az ózonpajzsot?

    2017. November 30.
    Újra veszély fenyegetheti az ózonpajzsot?

    A sztratoszferikus ózon bomlása jól ismert folyamat; az ózont bontó perzisztens halogénezett szénhidrogének (CFC-k) kibocsátásának drasztikus csökkentését célozta az 1987-ben aláírt Montreali Jegyzőkönyv. Ugyanakkor nemzetközi kutatók egy csoportja egy újabb, növekvő veszélyt azonosított, amely a jegyzőkönyvben nem szabályozott egyes anyagok növekvő kibocsátására vezethető vissza.

    Tovább...

  • A tudósok 25 év utáni ismételt figyelmeztetése: a vesztünkbe rohanunk

    2017. November 15.
    A tudósok 25 év utáni ismételt figyelmeztetése: a vesztünkbe rohanunk

    184 ország 15.364 tudósa írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az Oregoni Állami Egyetem kutatója, William J. Ripple és 7 szerzőtársa fogalmazott. A levél egy 1992-ben a Union of Concerned Scientists szövetség által küldött, és 1.700 tudós aláírásával ellátott nyílt levél 25. évfordulójára íródott, és "A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiség számára: második értesítés" címet viseli.

    Tovább...

  • Módosult a környezeti hatásvizsgálatról szóló jogszabály

    2017. July 06.
    Módosult a környezeti hatásvizsgálatról szóló jogszabály

    2017. június 10.-én lényegesen változtak az előzetes vizsgálati, környezeti hatásvizsgálati, és egységes környezethasználati engedélyezési dokumentációk tartalmi követelményei. A módosítások fő célja, hogy innentől az erőforrás-hatékonyság és a fenntarthatóság, a biológiai sokféleség védelme, a baleseti és katasztrófakockázatok kérdéskörei, különösen pedig a klímaváltozás foglaljanak el kiemelt helyet a döntéshozatal során. A módosítások további célja az uniós jogharmonizáció: a 2014/52/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelés biztosítása.

    Tovább...

  • Megjelent az AERMOD új, 12. verziója

    2017. May 16.

    A modell megújítása a levegőtisztaság-védelmi modellvizsgálatokról szóló EPA útmutató (Appendix W; Guideline on Air Quality Models) új változatának kiadása miatt vált szükségessé. Az új útmutató és az ebből adódó változások az USÁ-ban 2017. május 22.-én lépnek érvénybe.

    Tovább...

  • Energiafüggetlenség az Egyesült Államokban?

    2017. March 30.
    Energiafüggetlenség az Egyesült Államokban?

    Donald Trump elnök két napja aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely Barack Obama klímaváltozás elleni törvénykezési örökségének nagy részét hivatott eltörölni. A lépést az amerikai nemzet energiafüggetlenségének növelése, és az ezerszámra megszűnt szénbányászati munkahelyek visszanyerése lehetőségeként ünnepelték. (fotó: Luke Sharrett, New York Times)

    Tovább...