Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

 • Még egy pár szó a Volkswagen emissziós tesztjeiről

  2015. szeptember 30.
  Még egy pár szó a Volkswagen emissziós tesztjeiről

  Mint ismeretes, több modell értékesítését is felfüggesztette a Volkswagen, miután nagyszabású csalásra derült fény. Az USA környezetvédelmi ügynöksége (US EPA) ugyanis azzal vádolta meg a társaságot, hogy a négyhengeres dízelmotorokkal szerelt autókat olyan berendezéssel látták el, amely felismeri, ha a károsanyag kibocsátás műszeres ellenőrzését végzik a járművön (pl. a gyorsulás érzékelők által szolgáltatott adatok, vagy a kerekek mozdulatlansága alapján), és ilyenkor kibocsátást csökkentő módba kapcsol.

  Tovább...

 • A mohák csökkenő nehézfémtartalma Európa levegőminőségének javulására utal

  2015. szeptember 15.
  A mohák csökkenő nehézfémtartalma Európa levegőminőségének javulására utal

  A nehézfémek és a nitrogén ülepedéséből adódó szennyezettség Európa-szerte csökkenésnek indult, állítja egy tanulmány. A kutatók a mohákban mérhető koncentrációkat vizsgálták az 1990 és 2010 közötti időszakban, mivel a mért szintek az említett légszennyezőanyagok légköri ülepedésének indikátoraként tarthatók számon. Az ülepedés mértékének csökkenése a levegőtisztaság-védelem érdekében hozott hatásos politikai fellépés következménye, állítják a kutatók.

  Tovább...

 • A gleccserek minden eddiginél gyorsabban olvadnak

  2015. augusztus 10.
  A gleccserek minden eddiginél gyorsabban olvadnak

  A gleccserek monitoringját végző zürichi székhelyű világszervezet (World Glacier Monitoring Service) 120 éve végzi megfigyeléseit. A több, mint 30 országban jelenlévő szervezet mostanában publikált egy új összehasonlító analízist, mely a XXI. század első évtizedére vonaktozó adatokat a korábbi észlelésekkel vetette össze.

  Tovább...

 • Levegővédelem és klímaváltozás - az Exxon esete

  2015. július 26.
  Levegővédelem és klímaváltozás - az Exxon esete

  Egy most napvilágra került email üzenet szerint a világ legnagyobb olajtársasága, az ExxonMobil már 1981-ben - hét évvel azelőtt, hogy az erre vonatkozó kutatások publikussá váltak - tudott a klímaváltozás kockázatairól, mégis további 27 évig pénzelte a klímaváltozást tagadó kutatásokat.

  Tovább...

 • Új adatok az EU tagországok levegőterheléséről

  2015. július 19.
  Új adatok az EU tagországok levegőterheléséről

  Az EU légszennyezőanyag-emissziója továbbra is a meghaladja az össztömegű kibocsátási határértékeket, állítja az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) mostanában publikált tanulmánya. A 2013. évi előzetes adatok 10 EU tagország esetében mutatják a nemzeti kibocsátási határérték túllépését egy vagy több kulcsfontosságú szennyezőanyagnál.

  Tovább...

 • Porszennyezés és autizmus?

  2015. július 12.
  Porszennyezés és autizmus?

  A várandós kismamák finom porral jelentősen szennyezett levegőnek való kitettsége növelheti később születendő gyermekénél az ASD kifejlődésének kockázatát, állítja egy mostani tanulmány. A kutatók szerint a kockázat különösen a terhesség utolsó három hónapjában való PM2.5 expozíció esetén nagy.

  Tovább...