Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Megjelent az AERMOD új, 12. verziója!!!!

2017. május 16.

A modell megújítása a levegőtisztaság-védelmi modellvizsgálatokról szóló EPA útmutató (Appendix W; Guideline on Air Quality Models) új változatának kiadása miatt vált szükségessé. Az új útmutató és az ebből adódó változások az USÁ-ban 2017. május 22.-én lépnek érvénybe.

Megjelent az AERMOD új, 12. kiadása (verzió szám: 16216r), melyet az US EPA több éves előkészítést követően tett elérhetővé. A továbbfejlesztett modell egyik fő jellegzetessége, hogy a BLP (Buoyant Line and Point Source) modell algoritmusait is belefoglalták, valamint a NO2 kémiájával kapcsolatos változtatásokat végeztek benne. Ennek eredményeképpen a jellemzően vonalforrások környezetében másodlagosan keletkező légszennyező anyagok (finom por, ózon) képződésére vonatkozó mechanizmusokat is figyelembe vesz az új változat.

Talán a legjelentősebb és legmesszebbre mutató módosítás mégiscsak az, hogy az EPA mostantól elfogadja a mezoskálájú modellszámítás alapján kapott meteorológiai input állományok alkalmazását az engedélyezési eljárások során, ha a vizsgált területre nem áll rendelkezésre reprezentatív meteorológiai mérési eredmény. Emiatt a továbbiakban a számított meteorológiai adatokkal a program hiba nélkül lefut akkor is, ha a „beta” opció nincs kiválasztva. A mezoskálájú meteorológiai adatokról részletesebben itt lehet olvasni.

Az Appendix W és az Aermod modellrendszer változtatásairól bővebb információ az alábbi hiperhivatkozáson érhető el.