Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Szolgáltatásunk: LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI MODELLVIZSGÁLAT AZ AERMOD-DAL

Az AERMOD-dal végzett terjedés modellezést megelőzően az adott forrás (vagy források) jellege és kibocsátásainak intenzitása, alapján választjuk ki a modellvizsgálatnak azt a szintjét és részletességét, amely az adott esetben indokolt. Szükség esetén beszerezzük és feldolgozzuk a vizsgált területre specifikus azon jellemzőket, melyek az emittált légszennyező anyagok terjedését befolyásolják (pl. domborzati adatok, közeli magas épületek adatai, felszíni borítási adatok).

Beszerezzük és feldolgozzuk a meteorológiai adatokat, és a modellterületre specifikus éves adatsorból az AERMET meteorológiai preprocesszor futtatásával állítjuk elő a terjedési modellezés meteorológiai adatszükségletét.

Egy beruházás tervezésének fázisában (amikor a kibocsátás mértéke még nem ismert) a várható levegőterhelés (emisszió) mértékét a tervezett kapacitás, és fajlagos kibocsátási adatok, vagy anyagmérleg alapján számítással határozzuk meg. Szakértőink évtizedes tapasztalata a területen a garancia arra, hogy a modellvizsgálatok eredményei szükség esetén helyes iránymutatásul is szolgálhassanak pl. a létesítmények elhelyezési változatainak értékelése során. Felülvizsgálat vagy bővítés során indokolt lehet a rendelkezésre álló kibocsátási adatok súlyozása. Lehetséges az emisszió mérési eredmények üzemórák szerinti figyelembevételére, illetve pl. folyamatos mérőrendszer üzemeltetése esetén lehetőség van az óránkénti kibocsátási adatok figyelembevételére is a modellvizsgálat során. A levegovedelem.hu által használt AERMOD modellrendszer megfelel a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet 5. sz. melléklet 13. pontjában foglalt követelménynek (bővebb információ: Mely modellek alkalmazása fogadható el Magyarországon?).

Kérjen ajánlatot szakértőnktől!