Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

A transzmissziós modellvizsgálatok menete

Az előzetes vizsgálati dokumentáció, környezeti hatásvizsgálati dokumentáció, egységes környezethasználati engedély kérelmi dokumentáció, valamint a hulladékégetéssel kapcsolatos levegővédelmi dokumentációk összeállításához szükséges modellvizsgálatok menete az alább.

  1. A vizsgálatokhoz megfelelő modell kiválasztása
  2. Modellterület lehatárolása, a topográfiai és területhasználati input adatok összeállítása
  3. Meteorológiai input adatok összeállítása
  4. Emisszió input adatok összeállítása
  5. A diszperzió jellemző paramétereinek definiálása
  6. A modell lefuttatása
  7. A kapott eredmények értelmezése, utófeldolgozása

Az egyszerűsített számítások menete ennél lényegesen egyszerűbb is lehet: a számítás akár a meteorológia és a területhasználatok elhanyagolása mellett, a hatályon kívül helyezett 21457 szabványsorozatban foglaltak alapján elvégezhető. Az AERMOD rendelkezik ugyanakkor egy szűrővizsgálatra használható, egy forrásra limitált egyszerűsített számítást végző változattal (AERSCREEN), a hatásterület meghatározására ez is kiválóan alkalmas.

Bővebb információért keresse szakértőnket!