Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Alapvetés – miért használunk modelleket?

A terjedésmodellezés célja a különféle légszennyező források kibocsátásai révén kialakuló környezeti terhelés (immisszió) vizsgálata.

Amennyiben egy légszennyező forrás környezetvédelmi hatásának ismerete szükséges, erre vonatkozó információkat a modellezéssel nyerhetünk:

  • előzetesen: még a kibocsátás megkezdése előtt vizsgálható annak hatása;
  • nagyobb területrészre vonatkozóan: nem csak a szórványosan elhelyezett emisszió mérő állomások által regisztrált adatok révén.

A modellek segítenek továbbá a levegőterhelést okozó tényezők – szélsebesség, kéménymagasság, éjszakai/nappali kibocsátások – szerepének megértésében. A modellekkel kapcsolatos elvárás, hogy a levegővédelmi monitoring tervezésével, a monitoring pontok elhelyezésére vonatkozó információkat szolgáltassanak. Alkalmasak továbbá a prognosztika területén, a városi levegőszennyezettség előrejelzése során.

A modellvizsgálatok előnyei:

  • a modellezett terület részletes térbeli lefedése;
  • a reprodukálhatóság;
  • egyaránt használhatók a felülvizsgálatok (jelenlegi állapot vizsgálata) és a hatásvizsgálatok (előrejelzés) során.

A modellvizsgálatoknak, számos előnyük mellett, hátrányaik is vannak: az eredmények megfelelősége, minősége nagyban függ a teljes modellrendszer megfelelő használatától. Ezért a modellezett környezeti állapot validálását (monitoring eredményekkel való összevetését) lehetőség szerint el kell végezni.

A terjedési modellvizsgálatok jól alkalmazhatóak az alábbi esetekben:

  • talajközeli légszennyezőanyag-koncentráció eloszlás, mint bemeneti adat biztosítása a források hatásterületének meghatározásához;
  • beruházások tervezése és engedélyeztetése során, a várható levegőterhelés számítása vagy a létesítmények optimális telephelyen belüli elrendezésének megkeresése céljából;
  • üzemelő légszennyező források felülvizsgálata során, a levegőminőségi követelmények teljesülésének szennyezőanyagonkénti ellenőrzésére;
  • bűz kibocsátással járó hatásvizsgálat- vagy egységes környezethasználati engedély köteles meglévő telephelyeknél, új légszennyező forrás létesítéséhez kapcsolódóan, a védelmi övezet meghatározása céljából;
  • alkalmazott kutatási feladatokhoz: pl. ipari katasztrófa, káresemény várható környezeti hatásainak vizsgálatára.

A 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet 4. § szerint tilos a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséghez vezet. A modellvizsgálatok jelentősége, hogy alkalmazásukkal kielégítő (és a hatósági munka során is elfogadott) választ kaphatunk arra, hogy a levegővédelmi követelmények teljesülnek-e.

Keresse szakértőnket bővebb információért!