Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

 • Megjelent az AERMOD új, 12. verziója

  2017. május 16.

  A modell megújítása a levegőtisztaság-védelmi modellvizsgálatokról szóló EPA útmutató (Appendix W; Guideline on Air Quality Models) új változatának kiadása miatt vált szükségessé. Az új útmutató és az ebből adódó változások az USÁ-ban 2017. május 22.-én lépnek érvénybe.

  Tovább...

 • Energiafüggetlenség az Egyesült Államokban?

  2017. március 30.
  Energiafüggetlenség az Egyesült Államokban?

  Donald Trump elnök két napja aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely Barack Obama klímaváltozás elleni törvénykezési örökségének nagy részét hivatott eltörölni. A lépést az amerikai nemzet energiafüggetlenségének növelése, és az ezerszámra megszűnt szénbányászati munkahelyek visszanyerése lehetőségeként ünnepelték. (fotó: Luke Sharrett, New York Times)

  Tovább...

 • Mennyire hatékony a jelenlegi szmogriadó idejére érvényes budapesti önkormányzati szabályozás?

  2017. március 05.

  A Levegő Munkacsoport állítása szerint semennyire. Mint ismeretes, jelenleg a gépjárművek környezetvédelmi osztálya az, amely meghatározza: szabad-e az adott autót használni szmogriadó idején Budapesten. Amennyiben a környezetvédelmi osztály jelölő, forgalmi engedélyben szereplő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy az engedély nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot, a gépjárművel szmogriadó idején tilos közlekedni. A kérdés az, hogy az ellenőrzés és a szabályozás érvényesítése miként működik jelenleg.

  Tovább...

 • Megjelent a hazai környezetvédelmi politika uniós felülvizsgálatát célzó országjelentés

  2017. február 12.

  2016. májusában az Európai Bizottság megkezdte a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatát, amelynek alapvető célja a meglévő uniós környezetvédelmi politika és a jogszabályok végrehajtásának javítása. Az elemzés szerint Magyarországnak három fő kihívással kell a jövőben megküzdeni, melyek a hulladékgazdálkodás, a Natura 2000 hálózat kiegészítése, valamint a levegőtisztaság-védelem területére csoportosulnak.

  Tovább...

 • Már elérhetők a meteorológiai adatok a 2016. évre vonatkozóan

  2017. február 02.

  A levegovedelem.hu szolgáltatása területspecifikus meteorológiai adatok biztosítása Magyarország bármely részére, az AERMOD program által közvetlenül felhasználható, vagy pedig - erre vonatkozó igény esetén - az AERMET preprocesszor által közvetlenül felhasználható formátumban. Az elérhető adatok köre a mai naptól bővült.

  Tovább...

 • Szmogriadó

  2017. január 23.
  Szmogriadó

  Életbe lépett a szmogriadó ma reggeltől Budapesten, valamint Miskolcon, Nyíregyházán, azután pedig Szegeden is. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mérési eredményei szerint a szálló por magas, riasztási küszöbérték feletti szennyezettsége miatt országszerte 21 településen veszélyes a levegőminőség. (fotó: Nagy Attila Károly)

  Tovább...

 • Új acélszarkofág fedi a Csernobili Atomerőmű IV. blokkját

  2016. november 30.
  Új acélszarkofág fedi a Csernobili Atomerőmű IV. blokkját

  Az 1986 április 26.-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa során megsérült erőműblokk fölé 1986 november végére emeltek egy ideiglenes beton védőlétesítményt. Az elmúlt 30 évben a betonszarkofág állapota jelentősen leromlott, ezért kellett egy új, hosszabb távú védelmet nyújtó építményt készíteni.

  Tovább...

 • Hatályba lépett a párizsi klímaegyezmény

  2016. november 06.
  Hatályba lépett a párizsi klímaegyezmény

  November 4.-én hatályba lépett a Párizsi Megállapodás, melynek ambíciózus célja az, hogy elkerüljük a globális felmelegedés igazán kedvezőtlen hatásait. A tudósok egyetértenek abban, hogy a felmelegedés miatt várható intenzívebb viharok, hosszabb szárazságok, veszélyes mértékű tengerszint-emelkedés, és egyéb veszélyes következmények valószínűségét jelentősen csökkentené, ha a felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest 2 °C alatt lehetne tartani.

  Tovább...

 • Interaktív térkép a Föld mai PM2.5 szennyezettségéről

  2016. október 09.
  Interaktív térkép a Föld mai PM2.5 szennyezettségéről

  A WHO a világ minden pontjáról gyűjtött levegőminőségi (szálló por) adatok alapján interaktív térképet jelentetett meg honlapján. A térkép riasztó képet fest: az emberiség mintegy 90%-a a WHO irányértéknél nagyobb környezeti porkoncentrációjú területeken él.

  Tovább...