Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Tanulmány az EU levegővédelmi szabályozásának hatásairól!!!!

2016. március 02.

A Leedsi Egyetem által vezetett kutatás rámutat: Európa-szerte mintegy évi 80 ezer halálesetet előz meg az Európai Unió levegővédelmi szabályozása, és az új technológiák.

Az Environmental Research Letters című újságban publikált tanulmány az első, amely az EU levegővédelmi stratégiájának hatékonyságát vizsgálja. Ennek során rámutat arra, hogy az EU szabályozás eredményeképpen 1970-2010 között a levegő porkoncentrációja 35%-kal csökkent, amely közegészségügyi szempontból is jelentős eredménynek számít. Ugyanakkor a kutatók a közös EU levegővédelmi stratégia jövőjét meglehetősen bizonytalannak tartják egy esetleges Brexit (Nagy-Britannia kilépése) esetén.

A publikált tanulmány alapját egy számítógépes modell (HadGEM3-UKCA) eredményei képezték: a modellel összehasonlították a jelenlegi európai levegőszennyezettségi helyzetet egy olyan forgatókönyv szerintivel, amelyben semmilyen levegővédelmi törvényi szabályozás és ahhoz kapcsolódó emissziócsökkentő technológia (BAT) bevezetésével nem számoltak 1970 óta. Mindehhez egy atmoszferikus kutatáshoz kapcsolódó emissziós adatbázis (EDGAR; Emission Database for Global Atmospheric Research) szerinti havi átlagos légszennyező anyag kibocsátásokat vették figyelembe. A kutatók ezt követően a levegőszennyezettség és annak humán egészségkockázata közötti kapcsolatot vizsgálva jutottak az ismertetett következtetésre. A kutatás szerint a legjelentősebb pozitív egészségügyi hatás a Közép-Európai államokban jelentkezhetett, elsősorban a PM2.5 kibocsátásának csökkentésére visszavezethetően.

Forrás:

  1. S T Turnock, E W Butt, T B Richardson, G W Mann, C L Reddington, P M Forster, J Haywood, M Crippa, G Janssens-Maenhout, C E Johnson, N Bellouin, K S Carslaw, D V Spracklen. The impact of European legislative and technology measures to reduce air pollutants on air quality, human health and climateEnvironmental Research Letters, 2016; 11 (2): 024010 DOI: 10.1088/1748-9326/11/2/024010