Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Összefüggés az E-vitamin és a levegőszennyezettség egészségre gyakorolt hatása között!!!!

2015. June 11.
Összefüggés az E-vitamin és a levegőszennyezettség egészségre gyakorolt hatása között

Egy újabb tanulmány az emberi testben levő E-vitamin mennyisége, a porszennyezettség mértéke és a tüdőfunkció közötti összefüggést tárt fel. Az eredmények alapján egyre valószínűbb, hogy bizonyos vitaminok a tüdő légszennyezettséggel szembeni védelmében kulcsszerepet játszhatnak.

A szilárd (nem toxikus) légszennyező anyagok (PM, particulate matter) az emberi egészségre legkárosabbnak gondolt légszennyezők közé tartoznak. Számos korábbi tanulmány igazolta a PM- (ezen belül is különösen a kisebb részecskeméretű PM10, PM2.5) expozíció tüdőfunkcióra gyakorolt káros hatását, habár az ennek hátterében húzódó élettani folyamatok még nem teljesen ismertek. 

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben publikált kutatás a tüdőfunkció, valamint egyes metabolitok vérben mérhető mennyisége, továbbá a PM10- és PM2.5-expozíció közötti összefüggést vizsgálta. Ehhez regisztrálták a vizsgálatban résztvevők lakókörnyezetében mérhető, említett porfrakciók koncentrációját, a résztvevők vitálkapacitását, továbbá a vérben 280 metabolit előfordulását. A kísérletsorozatban résztvevő több, mint 2700 ikerpárból kb. 500 London-környéki résztvevő esetében a hosszútávú PM-expozíciónak való kitettséget is számszerűsítették, levegőtisztaság-védelmi modellvizsgálatokat alkalmazva. A résztvevők az egészségügyi háttérre és az életvitelre vonatkozó kérdőívet is kitöltöttek, amelyben a kísérleti időszakban fogyasztott vitaminokra és étrendkiegészítőkre vonatkozó kérdés is szerepelt.

A vizsgálat szerint a nagyobb PM-expozíció kapcsolatban állhat a laborteszttel érintettek közül 8 metabolit vérbeli koncentrációjának csökkenésével, valamint az alacsonyabb tüdőfunkcióval. A korrelációval érintett metabolitok között két jól ismert antioxidáns: a C-vitamin és az E-vitamin is szerepelt, de a legerősebb kapcsolat mind a tüdőfunkció romlása, mind pedig a magasabb PM2.5 koncentráció esetében az utóbbi alacsonyabb vérbeli koncentrációjával volt kimutatható. A vizsgálati eredmények azt az elméletet is alátámasztják, hogy a szilárd anyagok tüdőkárosító hatása oxidatív hatáson alapul. A feltételezések szerint az alfa-tokoferol (E-vitamin) hatásmechanizmusa az oxidatív károsodás minimalizálásán alapul.