Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Az izlandi Bardarbunga vulkán füstcsóvájával terjedő kén-dioxid egész Európába eljutott!!!!

2015. August 02.
Az izlandi Bardarbunga vulkán füstcsóvájával terjedő kén-dioxid egész Európába eljutott

A Bardarbunga vulkán 6 hónapig tartó kitörése 2014 augusztusa és 2015 márciusa között Izland történetében a legnagyobb kitörés az 1780-as évek óta.

A kitörés eredményeképpen mintegy 12 megatonna kén-dioxid (SO2) jutott a légkörbe, ami közel háromszorosan meghaladja egész Európa 2011. évi összes antropogén kibocsátását. Az Izland területén mért órás átlagkoncentráció a 350 µg/m3 egészségügyi határértéket is meghaladta akár napokig, hetekig az ország jelentős részén. A vulkán kibocsátásainak hatása azonban korántsem korlátozódott Izlandra; Európa több részén is magas SO2 légköri koncentráció értékeket tapasztaltak. Még egy, az osztrák Alpok területén, 1210 m-en lévő monitoring állomás is mért 235 µg/m3 koncentrációt, ami az egészségügyi határérték kb. 60%-a, és nagyjából 50-szerese a normál esetben mérhető 5 µg/m3-es alap levegőterheltség értékének. A kutatók szerint a kitörés pont időben fejeződött be ahhoz, hogy az európai országokra gyakorolt egészségügyi hatás várhatóan minimális legyen. Ugyanakkor a kitörés időpontját, és az az alatti időjárást tekintve is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel az nagyobbrészt az őszi-téli időszakra esett. A nagyobb átlagos téli szélsebesség pedig gyorsabb szennyezőanyag-diszperziót, és kisebb környezeti koncentráció értékeket eredményezett. A napsütéses órák őszi-téli időszakra jellemző kisebb száma ugyanakkor azt eredményezte, hogy az emittált SO2 kisebb hányada oxidálódott száraz környezetben kénsavvá (H2SO4). 

A leedsi egyetemen dolgozó Dr. Anja Schmidt szerint ugyanakkor a kitörés egy figyelemreméltó alkalmat biztosított a tudományos kutatóknak arra, hogy jobban megértsék és felmérjék, hogy egy nagyobb kén-dioxid emissziós forrás hogyan befolyásolhatja az időjárást regionális szinten, illetve mik környezeti és humán egészségügyi hatásai. Reméljük azért, hogy a közeljövőben nem kell hasonló volumenű kibocsátással számolnunk.

További információ: ScienceDaily