Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

A textil pormaszkok levegőszennyezettség ellen nyújtott védelméről!!!!

2016. September 18.
A textil pormaszkok levegőszennyezettség ellen nyújtott védelméről

A Massachusettsi Egyetem környezetegészségügyi kutatóinak új tanulmánya rámutat: az olcsó textil pormaszkok hatékonysága különböző, ugyanakkor viselőjüknek a biztonság hamis érzetét nyújthatják

Richard Peltier és munkatársai úgy hiszik: az ő tanulmányuk az első, amely szigorúan teszteli az eldobható sebészeti és a mosható textil maszkokat, melyeket amúgy Ázsiában és különösen Délkelet-Ázsiában is széles körben használnak a porral szennyezett levegőjű területeken. Tanulmányuk azt mutatja, hogy a leggyakoribb textil maszkok ugyan csökkentik a részecskeexpozíciót valamelyest, de mégis elégtelen védelmet nyújtanak a piacon elérhető alternatív lehetőségekhez képest. Mindez egyértelmű közegészségügyi kockázatot hordoz, teszik hozzá. Különösen a fejlődő világban ugyanis, a viselő nem szabadna, hogy azt gondolja: védett a jelentős porkoncentrációkkal szemben, és ezáltal a maszk viselése mellett is kerülnie kellene a magas porkoncentrációjú helyeket, miközben ez nem feltétlenül van így.

A kutatók négy, a fejlődő világban is széles körben használt maszk típust teszteltek: egy sebészeti maszkot, két textil anyagú egyszerűbb maszkot, és egy kúp alakú textilmaszkot, mely utóbbi kilégző szeleppel is rendelkezett. A vizsgálatok során teszteltek számos változót, valamint a szűrés hatékonyságát a dízelüzemű járművek kipufogógázából kinyert öt különböző aeroszol cseppméret-, továbbá három különböző porrészecske mérettartományban. A textil maszkok közül a kilégző szeleppel felszerelt viszonylag jól teljesített: a részecskék 80-90%-át, valamint a dízel aeroszol kb. 57%-át visszatartotta. Az egyszerű textilmaszkok viselésének ugyanakkor legfeljebb marginális haszna van: a PM2.5 részecskéktől szinte egyáltalán nem védik viselőjüket, legfeljebb a nagyobb részecskeméretű porszemcsék kiszűrésében lehetnek hatékonyabbak. Sajnos a legkevésbé hatékony két maszk típus egyértelműen a két legolcsóbb, újrahasználható termék, melyek ezáltal a fejlődő világban rendkívül népszerűek, amikor a hatóságok az expozíció csökkentésére figyelmeztetik a lakosságot.

Forrás: umass.edu