Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá a meteorológiai adatok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

A kondenzcsík befolyásolhatja a felszíni hőmérsékletet?!!!!

2015. június 21.
A kondenzcsík befolyásolhatja a felszíni hőmérsékletet?

A légkör magasabb rétegeiben - ahol a jégkristályok cirrusz felhőket alkotnak - húzzák a sugárhajtású repülőgépek is kondenzcsíkjukat. A földrajzkutatók egy csoportja szerint ezek a jégtűkből álló csíkok befolyással bírhatnak a földfelszíni hőmérsékletre, és ezzel a helyi klimatikus viszonyokra is.

Ahhoz, hogy kondenzcsík képződjön, a sugárhajtású repülőgép repülési magasságában a levegő kellően hideg kell legyen ahhoz, hogy a hajtóműből kiáramló gáz nedvességtartalma jégkristályokká fagyjon. Szükséges továbbá, hogy a környező levegőben kellő mennyiségű nedvesség legyen ahhoz, hogy a képződő "csíkok" legalább néhány óráig a levegőben maradjanak.

A kutatási eredmények szerint a kondenzcsíkok a valódi felhők hatását "utánozzák": jelenlétük a felszíni nappali csúcshőmérséklet csökkenéséhez, valamint az éjszakai minimumhőmérséklet növekedéséhez vezethet. 

Forrás:

  1. Jase Bernhardt, Andrew M. Carleton. The impacts of long-lived jet contrail ‘outbreaks’ on surface station diurnal temperature range.International Journal of Climatology, 2015; DOI: 10.1002/joc.4303