Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Új eredmények a talajmikrobák klímaváltozásra való érzékenységére vonatkozóan!!!!

2016. March 15.
Új eredmények a talajmikrobák klímaváltozásra való érzékenységére vonatkozóan

A talajmikrobák - azok az organizmusok, melyek bolygónk szénciklusára óriási hatást gyakorolnak - feltehetőleg jóval kevésbé tudnak alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaira, mint azt a legtöbb kutató eddig feltételezte.

A fenti következtetést megalapozó vizsgálatokat Washington állam keleti részén folytatta a Department of Energy Office of Science. A 17 évig tartó kísérlet kezdeti lépéseként hegyvidéken gyűjtött talajmintákat telepítettek át 500 m-rel alacsonyabbra szárazabb, melegebb klimatikus körülmények közé, míg a célterületről a talajt 500 m-rel magasabbra a nedvesebb, hűvösebb területre költöztették. Ez mintegy 5 °C-os különbséggel, és az éves csapadékmennyiség átlagosan 5 cm-es változásával járt a két terület összehasonlításában. 

17 év elteltével mindkét mintasorozatot laboratóriumban vizsgálták csakúgy, mint a két területről származó kontrollmintákat, melyek talaja soha sem lett elköltöztetve. A tudósok vizsgálták a talajminták mikrobiális összetételét, az enzimatikus aktivitást, és a mikrobiális légzés rátáját (ez utóbbi megmutatja, hogy mennyire gyorsan képződik szén-dioxid a mikrobák élettevékenysége révén). Az eredmények szerint a 17 év alatt a mikrobiális összetétel alig változott, ugyanakkor meglepő módon az átköltöztetett mikrobiális közösség számos egyéb jellemzőjét is őrizte az új helyen is, többek között igyekezett eredeti respirációs rátáját megtartani. Az, hogy egy mikrobiális közösség az eredeti klimatikus körülmények hatása alatt áll még 17 év elteltével is, nem várt eredmény, amely rámutat arra: nem feltételezhetjük, hogy a talajok gyorsan képesek alkalmazkodni a klimatikus viszonyok változásaihoz.