Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Napsütés hatására az épületek felületi koszrétege is légszennyező-anyagokat bocsát ki!!!!

2015. August 18.
Napsütés hatására az épületek felületi koszrétege is légszennyező-anyagokat bocsát ki

Egy, a levegővédelem területén előzmény nélküli tanulmány szerint a természetes napsugárzás hatására szmogképző nitrogén-oxid vegyületek lépnek ki a tipikusan a városi épületeket, emlékműveket, és egyéb építmény felületeket borító felületi koszrétegből. (fotó: Dee Ashley)

Az épületek felületi koszrétege egy akár több ezer, eredetileg a gépjárművek, gyárak és egyéb légszennyező források által a levegőbe juttatott vegyületből kialakult, rendszerint szürkés-feketés bevonat. A kutatások szerint a bevonat nitrogén-oxidokat is tartalmaz, kötött formában. A bevonatból a napfény hatására kilépő nitrogén-oxidok bonyolult reakciósorozata a VOC-ként ismert illékkony szerves szennyezőkkel ózon képződéséhez vezethet. 

A laboratóriumi vizsgálatokon alapuló felismerés, mely szerint az eredetileg a gépjárművek által kibocsátott és a felületeken megkötődött - ezzel inaktívvá vált - nitrogén-oxidok napfény hatására újra a környezeti levegőbe léphetnek, egy körfolyamat meglétét sejteti. A Lipcse és Torontó területén elvégzett terepi megfigyelések ugyanakkor arra utalnak, hogy ezek a folyamatok nemcsak laboratóriumi körülmények között, hanem a városi környezetben ténylegesen is lejátszódnak. Habár a leírt körfolyamat méretei egyelőre nem ismertek, a nitrogén-oxidok ebből adódó kibocsátása jelentős is lehet, ami azt jelenti, hogy a városi környezet levegőminőségét befolyásoló jelenségek megértéséhez szükséges információk jórésze eddig nem állt rendelkezésünkre. 

Forrás: Science Daily