Levegővédelem

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti levegőtisztaság-védelmi engedélyre.

Levegővédelem.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a levegőtisztaság-védelmi adatszolgáltatás, légszennyezés mértéke éves bejelentés (LM) elkészítése, levegőterhelési díj számítása területén. Komplexebb szolgáltatásaink a különféle légszennyezők vizsgálatai (emisszió mérés, immisszió mérés), terjedésük számítása (légszennyezés terjedés modellezés), továbbá az SFC és PFL állományok készítése az AERMOD modell részére. 

1. Engedélyköteles légszennyező pontforrás létesítési, üzemeltetési engedély kérelmek.

2. Diffúz forrás létesítése, bűzszennyező tevékenység engedélyezése, védelmi övezet kijelölése.

3. Beruházások környezetvédelmi engedélyezése (környezetvédelmi tervfejezet, előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat és egységes környezethasználati engedély kérelem)

4. Meglévő létesítmények környezeti hatásának vizsgálatai (környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés);

5. Meteorológiai adatok szolgáltatása a terjedésmodellek (AERMOD) részére, Magyarország bármely területére.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházás fontolóra vételekor konzultáljon szakértőnkkel már a tervezés fázisában, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet!

1. Segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik.

2. A légszennyezés terjedés modellezési eszköztárunk több eljárásra is kiterjed, ezek közül mindig az adott esetben megfelelőt és elegendőt választjuk, extra költségek nélkül.

3. Szakértőink a tudományterületen is egyedülálló szakértelemmel és több évtizedes munkatapasztalattal szolgálhatják az Ön projektjét.

4. A projekt előkészítés és követés terén – tehát a szerződés előtti, és utáni időszakban – is számíthat segítségünkre.

Interaktív térkép a Föld mai PM2.5 szennyezettségéről!!!!

2016. October 09.
Interaktív térkép a Föld mai PM2.5 szennyezettségéről

A WHO a világ minden pontjáról gyűjtött levegőminőségi (szálló por) adatok alapján interaktív térképet jelentetett meg honlapján. A térkép riasztó képet fest: az emberiség mintegy 90%-a a WHO irányértéknél nagyobb környezeti porkoncentrációjú területeken él.

A következő linken megtekinthető térképet 2008 és 2015 közötti időszakban, műholdas mérések, transzportmodellek, valamint 103 ország több, mint 3000 földfelszíni mérőállomásának adatai alapján állították össze. Habár a PM2.5 értékek származtatott (PM10-ből számított) koncentrációk, azok a WHO szakemberei szerint jó közelítést jelentenek a valós állapotokra. Valóban, a magyarországi területről származó értékeket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat automata állomásain mért PM2.5 koncentrációk 2013. évi átlagaihoz hasonlítva megállapítható, hogy a térképen ábrázolt PM2.5 értékek a mérési eredményekkel jó egyezést adnak. A térképpel ábrázolt levegőminőségi állapot időbeli további alakulását kutatva, a hazai mérésekből számított éves átlagértékek alapján 2013-at követően 2014-ben valamelyest csökkent a levegő PM2.5-terheltsége. 2015-ből ugyanakkor nem rendelkezünk értékelhető adatsorral, melyet a levegominoseg.hu honlapon publikált értékeléseket készítő OMSZ technikai okokkal magyaráz.

A WHO számításai szerint évi körülbelül 3 millió haláleset hozható összefüggésbe a levegőszennyezéssel, ezen belül is elsősorban a szálló por finom frakciójának (PM2.5) való kitettséggel, ami egyértelműen mutatja a téma fontosságát. A WHO ajánlása a szálló porra (PM10) 20 µg/m3, a szálló por finom frakciójára pedig 10 µg/m3, éves átlagban (az uniós, illetve a hazai éves immissziós határértékek rendre 40 µg/m3 illetve 25 µg/m3).